2015 Bevrijdingsfeest

5 mei 2015

Ons eerste cultuurevenement speelde zich af in het jaar dat Nederland 70 jaar bevrijding vierde. Het kon dan ook niet anders of dit onderwerp  moest centraal staan. We kozen als thema ‘Vrede, Vrijheid en Verbroedering’. Dat laatste betekende deelname van Duitse lopers en van de burgemeester van Emlichheim. Al met al een unieke en indrukwekkende gebeurtenis.

Bevrijdingsloop

Centraal stond de Bevrijdingsloop.  Veel lopers van de Loopgroep Schoonebeek brachten het bevrijdingsvuur lopend (!) van Wageningen naar Schoonebeek. Daar aangekomen ontstaken burgemeester Cees Bijl van Emmen en Frau Bürgemeisterin Daniela Kösters van Emlichheim gezamenlijk het bevrijdingsvuur in Schoonebeek. Beiden hielden een indrukwekkende toespraak!

Kinderen en vrijheid

De kinderen van de basisscholen waren gevraagd om te bedenken wat vrijheid voor hen betekent. Het resultaat was indrukwekkend! Dit zijn vervolgens op borden geschilderd en rondom het verzetsmonument  geplaatst. Renske Kruimink won de eerste prijs met de door bedachte spreuk. 

Expositie Lost Wings

Een prachtige expositie van de werkgroep Lost Wings werd heel druk bezocht. Onder hen Engelse en Canadese nabestaanden van de omgekomen piloten.